Darmowa dostawa od 150,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge
Cena
-

Barwniki spożywcze olejowe Colour Mill

( ilość produktów: 66 )

 

Czy wiesz, że barwniki spożywcze to najbardziej uniwersalne rozwiązania w branży cukierniczej? Ich szeroka paleta barw pozwala na mieszanie ich w dowolnych kolorach.

Colour Mill są dedykowane do produktów zawierających tłuszcze i oleje takich jak ganache, masa maślana, masa kremowa, beza szwajcarska czy czekolada. Ich ogromną zaletą jest fakt, że znacznie lepiej mieszają się z tymi tłustymi produktami niż barwniki żelowe na bazie wody, które odpychają wodę z olejów w słodkościach. Są mocno skoncentrowane więc korzystaj z nich oszczędnie i stopniowo. Najlepiej użyj do tego wykałaczki, której końcówką nabierz odrobinę barwnika i dodaj go do Twojej masy kontrolując stopień zabarwienia podczas zagniatania czy mieszania. Colour Mill powstają z pigmentów, a nie z barwników dzięki czemu rzadziej blakną.

Jeżeli używasz barwnika do kremu lub polewy to pamiętaj, aby bardzo dokładnie go wymieszać by uniknąć powstawania smug i nierówności.

BARWNIKI OLEJOWE

Barwniki olejowe w płynie składają się z pigmentu, który rozpuszczony jest w nośniku jakim jest olej roślinny lub masło kakaowe. Dzięki jest on bardziej stabilny i nie podatny na rozpuszczanie się w wodzie, co oznacza, że kolor produktu pozostanie stabilny. Są to barwniki tłuszczo-rozpuszczalne. Barwniki olejowe to popularne substancje barwiące lub wybielające, które znajdują zastosowanie w produkcji wielu produktów spożywczych zawierających oleje i tłuszcze takich jak  ganache, masa maślana, masa kremowa, beza szwajcarska czy czekolada. Ich ogromną zaletą jest fakt, że znacznie lepiej mieszają się z tymi tłustymi produktami niż barwniki żelowe na bazie wody, które odpychają wodę z olejów w słodkościach. Barwniki tłuszczowe są bardzo intensywne i trwałe, co oznacza, że niewielka ilość barwnika wystarczy do uzyskania pożądanego koloru. Barwniki olejowe w płynie są łatwe w użyciu. Wystarczy dodać kilka kropli do masy, którą chcemy wybielić lub pokolorować i dokładnie wymieszać, aby uzyskać pożądany kolor. Można też łączyć kolory barwników ze sobą w celu uzyskania kolejnej, wybranej przez siebie barwy. Dzięki temu, że barwniki olejowe w płynie są bardzo intensywne i skoncentrowane, należy uważać, aby dodawać je w niedużych ilościach- najlepiej przy pomocy wykałaczki. Ważne jest, aby wybierać barwniki olejowe pochodzące od renomowanych producentów, którzy stosują surowce wysokiej jakości.

JAK UŻYWAĆ BARWNIKÓW OLEJOWYCH?

  1. Przygotuj swoje produkty spożywcze, na które chcesz nałożyć kolor.
  2. Przed użyciem barwnika, wstrząśnij butelką, aby składniki równomiernie się wymieszały.
  3. Dodaj barwnik do produktu: Użyj wykałaczki lub kroplomierza, aby dodać barwnik, zacznij od małych ilości i stopniowo dodawaj więcej, aż uzyskasz pożądany kolor.
  4. Wymieszaj dokładnie: Po dodaniu barwnika do swojego produktu spożywczego, dokładnie wymieszaj go, aby kolor równomiernie się rozprowadził.
  5. Sprawdź kolor: Po wymieszaniu, sprawdź kolor swojego produktu. Jeśli uważasz, że kolor jest zbyt słaby, dodaj więcej barwnika.
  6. Przechowuj pozostały barwnik: Jeśli pozostał Ci barwnik, możesz go przechowywać w oryginalnej butelce, dobrze zamkniętej, w chłodnym i suchym miejscu.
pixel